Μικροοξυγόνωση στους ερυθρούς οίνους
Δημοσιεύτηκε στις
21/05/2015
στην κατηγορία
Αναρτήσεις / Νέα
Η μικροοξυγόνωση (Mox) είναι η διαδικασία εισαγωγής πολύ μικρών ποσοτήτων οξυγόνου με στόχο να επιφέρουμε επιθυμητές αλλαγές στο χρώμα, το άρωμα και τη δομή των οίνων. Η εφαρμογή της απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού ώστε να μπορεί να ρυθμιστεί η δοσολογία του Ο2 που θα εφαρμοσθεί στον οίνο.
Η δοσομετρημένη εισαγωγή Ο2 ανάλογα με τα στάδια που χορηγείται διακρίνεται στη μακρο οξυγόνωση και την μικρο οξυγόνωση. Η μακρο-οξυγόνωση εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης και έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση του μεταβολισμού των ζυμών. Σε αντίθεση η μικρο-οξυγόνωση εφαρμόζεται μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης (πριν ή και μετά τη μηλογαλακτική) με στόχο την επίτευξη καλύτερου χρώματος μέσω της σταθεροποίησης των ανθοκυανών, την βελτίωση της οργανοληπτικής πολυπλοκότητας, την επίτευξη της οξειδωτικής παλαίωσης των χειριζόμενων οίνων και τη μείωση πιθανών αναγωγικών οσμών.
Η μικροοξυγόνωση μας δίνει τη δυνατότητα να μιμηθούμε τις αντιδράσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της οξειδωτικής παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια.
Διαβάστε τo πλήρες άρθρο σε μορφή PDF