Η μακρά περίοδος χωρίς βροχή, μας οδηγεί σε έναν τρύγο με υγιή σταφύλια, χωρίς προβλήματα μούχλας, αλλά ξερά, που χαρακτηρίζονται από υψηλότερη παρουσία πηκτινών, που θα κάνουν τη διαύγαση του μούστου περισσότερο δύσκολη.
Ποιες οι ενέργειες των οινοποιών για αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων, εξαιτίας αυτού του φαινομένου;
Η EVER S.R.L, με την σειρά Everzym σε συνδυασμό με τις ζύμες που διαθέτει, έρχεται για να δώσει τη λύση στο πρόβλημα αυτό. Βασίζεται σε τρεις αρχές.
1) Χρήση EVERZYM XPL (Ένζυμο κρυοεκχύλισης, Εκχύλιση αρωμάτων): ένα συγκεκριμένο ένζυμο που έχει σχεδιαστεί για να δρα πάνω στις διαλυτές πηκτίνες, ικανές να μετατρέπουν γρήγορα το πολτό σε μούστο (βλπ στη κατηγορία των ενζύμων).
-
Δεν αυξάνεται η απελευθέρωση κατεχινών και λευκοανθοκυανινών.
-
Δεν αυξάνεται η θολερότητα στο μούστο.
-
Αύξηση της απόδοσης της κυκλοφορίας του μούστου.
2) Χρήση του EVERZYM VRT (Ένζυμο προζυμωτικής απολάσπωσης): Επίδραση στις διαλυτές και αδιάλυτες πηκτίνες (βλπ στη κατηγορία των ενζύμων).
-
Γρήγορη και βέλτιστη διαύγαση του μούστου, είτε σε στατική απολάσπωση, είτε σε επίπλευση.
-
Απελευθέρωση πρόδρομων θειολών, που στη συνέχεια μετατρέπονται από συγκεκριμένες ζύμες (π.χ QUARZO, CARSO, PRIMAVERA '56, INVERNO 1936) σε τυπικές νότες.
Σε αυτό το σημείο να τονιστεί, πως η ενζυματική θεραπεία δεν είναι μόνο γρήγορη (διάστημα μερικών ωρών), αλλά και βιώσιμη καθώς δεν απαιτείται ψύξη και ύστερα θέρμανση του μούστου, με σκοπό την εκκίνηση της αλκοολικής ζύμωσης.
3) Η χρήση ενζύμων στο μούστο και στον οίνο απελευθερώνει πολυσακχαρίτες και μαννοπρωτεϊνες. Η συγκεκριμένη τεχνική βελτιώνει, τόσο την πρωτεϊνική, όσο και την αρωματική σταθερότητα του μούστου και του οίνου, με απότερο σκοπό το φιλτράρισμα με λιγότερες οινολάσπες.
H εταιρεία μας “Οινοανάλυση- Αφροδίτη Ν. Κυριάκου΄΄, μαζί με την EVER S.R.L, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του οινόφιλου κόσμου, σχετικά με προβλήματα που ταλαντίζουν τους οινοποιούς και όχι μόνο.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της EVER S.R.L στις 05/08/2022.
https://www.ever.it/en/news-eventi/everzym-how-to-manage-low-yields-of-dry-grapes-200.html