Απορρόφηση στα 420, 520 και 620 nm
Η απορρόφηση στα 420 μας δίνει ένα μέτρο της ποσότητας του κίτρινου και του καφέ χρώματος που υπάρχει σε έναν οίνο.
Η απορρόφηση στα 520 μας δίνει ένα μέτρο της ποσότητας του κόκκινου χρώματος που υπάρχει σε έναν οίνο.
Η απορρόφηση στα 620 μας δίνει ένα μέτρο της ποσότητας του μωβ (ιώδους) χρώματος που υπάρχει σε έναν οίνο.
Το σύνολο των οπτικών απορροφήσεων στα τρία μήκη κύματος, ονομάζεται ένταση και είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αξιολόγησης ενός ερυθρού οίνου.
Ο λόγος 420/520 δηλαδή η αναλογία κίτρινου/κόκκινου επίσης είναι ένας σημαντικός δείκτης που ονομάζεται απόχρωση. Όσο μικρότερος ο λόγος τόσο νεότερος και τόσο μικρότερη οξείδωση έχει υποστεί ένας ερυθρός οίνος.