Έλεγχος τρυγικής σταθεροποίησης

Δημοσιεύτηκε στις 19/05/2015 στην κατηγορία Αναρτήσεις / Νέα

Η τρυγική σταθεροποίηση και ο έλεγχος της είναι μια από τις σημαντικότερες προεμφιαλωτικές διαδικασίες αφού διασφαλίζει ότι ο προς εμφιάλωση οίνος δεν θα καταβυθίσει άλατα τρυγικού καλίου ή ασβεστίου στη φιάλη.

 

Η ύπαρξη ιζήματος τρυγιών από οινολογική σκοπιά δεν αποτελεί ποιοτικό πρόβλημα του οίνου αλλά μια φυσική διαδικασία καθώς ο οίνος είναι ένα υπέρκορο διάλυμα τρυγικού οξέος οπότε ανάλογα με τις συνθήκες (θερμοκρασία, αλκοόλη, οξύτητα, pH, προστατευτικά κολλοειδή) θα καταβυθίσει αργά ή γρήγορα τρυγίες.

 

Από τη σκοπιά του καταναλωτή όμως θεωρείται ως ποιοτική ή  αισθητική υποβάθμιση του οίνου. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλιστεί ότι ο οίνος που πρόκειται να εμφιαλωθεί  δεν θα εμφανίσει ίζημα στη φιάλη ανεξάρτητα των  συνθηκών αποθήκευσης.

 

Είναι εύκολα κατανοητό ότι οποιαδήποτε παραγωγή ιζήματος στη φιάλη ισοδυναμεί με πολύ μεγάλο κόστος για τον οινοποιό και το κύρος του καθώς θα πρέπει να αποσύρει την παρτίδα από την κατανάλωση.

 

Διαβάστε τo πλήρες άρθρο σε μορφή PDF

© ALL RIGHTS RESERVED. DEVELOPED BY JETNET