Νέες εξελίξεις στη μηλογαλακτική ζύμωση
Δημοσιεύτηκε στις
20/05/2015
στην κατηγορία
Αναρτήσεις / Νέα
Η μηλογαλακτική ζύμωση είναι μια συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο για να μειώσουμε την οξύτητα των ερυθρών οίνων και να τους κάνουμε βιολογικά σταθερούς. Η μηλογαλακτική ζύμωση δεν είναι τίποτα άλλο από την μετατροπή του L-μηλικού οξέος σε L-γαλακτικό και έχει εφαρμογή κυρίως σε ερυθρούς οίνους .
Η ζύμωση αυτή όμως δεν περιορίζεται στην απλή μετατροπή του μηλικού σε γαλακτικό αλλά παράλληλα λαμβάνουν χώρα και μεταβολισμοί πλήθος άλλων υποστρωμάτων (π.χ μεταβολισμός του κιτρικού οξέος ή αμινοξέων όπως μεθειονίνης ή και σακχάρων) που επηρεάζουν τον οίνο οργανοληπτικά σε πολλά επίπεδα.
Σύγχρονη τάση στην παραγωγή ερυθρών οίνων είναι η ενίσχυση και η διατήρηση του ποικιλιακού χαρακτήρα καθώς και η διατήρηση του φρούτου του οίνου. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω θα θέλαμε να μπορούσε να πραγματοποιηθεί η μηλογαλακτική με όλα τα συνεπαγόμενα πλεονεκτήματα (βιολογική σταθερότητα, άνοδος pH, πιο «μαλακοί» και πλούσιοι οίνοι) αποφεύγοντας όμως ταυτόχρονα τις υπερβολικές νότες «βουτύρου» ή «γαλακτικές νότες» σε επίπεδο αρωμάτων και γεύσης.
Διαβάστε τo πλήρες άρθρο σε μορφή PDF