Μηλικό (L-Μηλικό)
Το οξύ αυτό είναι μαζί με το τρυγικό τα σπουδαιότερα οξέα του γλεύκους αλλά και του οίνου (0,5-3 gr/lt στους ελληνικούς οίνους συνήθως). Το L-μηλικό συνεισφέρει στην αρωματική και γευστική φρεσκάδα του οίνου αν και σε μεγάλες συγκεντρώσεις δίνει τη γεύση άγουρου μήλου. Η γνώση της συγκέντρωσης του είναι σημαντική ειδικά όταν θέλουμε να κάνουμε διορθώσεις οξύτητας. Η παρακολούθηση της αποικοδόμησης του είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τρόπος για την παρακολούθηση της μηλογαλακτικής ζύμωσης στους ερυθρούς οίνους.